Co by rozhodně nemělo chybět na dětském hřišti na zahradě?

Co by rozhodně nemělo chybět na dětském hřišti na zahradě?>

Hra je pro děti nejen skvělou zábavou a skvělou kratochvílí, ale přispívá také k jejich správnému vývoji. A co je lepšího než nechat děti hrát si venku na čerstvém vzduchu? Pokud je v tom chcete podpořit, můžete jim zajistit vlastní hřiště na zahradě. Co by na něm nemělo chybět a jak vybrat správné herní prvky?

Jaké jsou výhody dětského hřiště na zahradě?

Domácí hřiště bude přínosem nejen pro děti, ale i pro jejich rodiče. Dětské hřiště na zahradě je skvělým způsobem, jak dítěti poskytnout bezpečné místo, které zná, ale zároveň na něm může trávit čas v kontaktu s přírodou.

Správně navržené hřiště podněcuje děti k aktivním hrám různými způsoby a zároveň eliminuje riziko zranění. Zatímco si dítě smysluplně hraje samo nebo s kamarády, rodič získá čas pro sebe, i když samozřejmě musí na dítě na hřišti stále dohlížet.

Dětské hřiště na vlastní zahradě však také umožňuje trávit kvalitní čas jako rodina. Vztah dítěte s rodičem se hrou posiluje a upevňuje.

Proč je dětské hřiště pro dítě důležité?

Dětské hřiště na zahradě má pro dítě také mnoho zdravotních výhod. Díky pravidelné hře získává:

  • Podporu fyzické aktivity a pohybu: dítě se hrou učí různým pohybovým dovednostem. Zdokonaluje se v běhání, lezení, skákání nebo lezení. Domácí hřiště je skvělým způsobem, jak rozvíjet hrubou a jemnou motoriku.
  • Správné pohybové návyky: pravidelnými hrami venku si dítě vypěstuje zvyk být venku aktivní.
  • Rozvoj zvídavosti: Trávením času na zahradním hřišti je dítě v kontaktu s různými smyslovými podněty. Pro malé dítě je to vynikající podnět, který podporuje jeho zvědavost a touhu zkoumat různé přírodní jevy.
  • Nové poznatky: Učí se, jak se správně pohybovat, jak stavět hrady z písku, jak funguje počasí, jak rostou květiny, poznává základní druhy hmyzu a mnoho dalších věcí.
  • První sociální kontakty a dovednosti: Domácí hřiště může být pro dítě ideálním místem, kde si může najít první kamarády. Naučí se s nimi spolupracovat, hrát si s nimi a řešit první drobné konflikty.
  • Pobyt na čerstvém vzduchu a na sluníčku: Je prokázáno, že pobyt na čerstvém vzduchu zlepšuje mnoho oblastí zdraví. Díky slunečnímu záření si vaše dítě vytvoří dostatek vitaminu D, ale je bezpečné, pokud ho pravidelně chráníte opalovacím krémem.
  • Hraje si v klidném prostředí: Pokud trávíte čas na hřišti, přispíváte také k podpoře duševního zdraví. Hra tímto způsobem vaše dítě uklidňuje a usnadňuje mu zvládat stresovější životní období, jako je příchod nového sourozence nebo nástup do dětského kolektivu.

Dětská houpačka a klouzačka

Co by na dětském hřišti na zahradě nemělo chybět?

K základnímu vybavení dětského hřiště obvykle patří:

Pískoviště: Děti rády přesypávají věci, polévají je vodou nebo staví věci z písku. Záleží jen na vás, zda zvolíte dřevěné pískoviště, pískoviště ve tvaru mušle nebo plastové pískoviště. Vybavte je zajímavými hračkami na pískoviště a čekají je hodiny zábavy. Pokud ve vašem sousedství žijí kočky, nezapomeňte pískoviště každý večer přikrýt. Můžete se rozhodnout pro různé plachty nebo kryty, nebo si pořídit pískoviště přímo s vlastním krytem nebo stříškou.

Pískoviště

Hračky na písek

Houpačka: I batolata se ráda houpou v kočárku a tuto činnost budou milovat ještě dlouho. Proto je dobré mít na vlastním dětském hřišti vhodnou houpačku. V závislosti na věku dítěte vyberte buď dětskou houpačku pro miminka, závěsnou houpačku nebo zahradní houpačku pro starší děti.

Houpačky

Klouzačka: Děti se také rády kloužou, a proto by na zahradě neměla chybět dětská skluzavka. Proto si na zahradu můžete pořídit přímo prvek kombinující skluzavku s houpačkou.

Hraní ve vodě: V letním období si dítě také dlouho hraje v domácích brouzdalištích nebo přímo v domácích bazénech. Při této činnosti je však opravdu třeba na ně dávat pozor každou minutu. Menší děti však můžete snadno zabavit i různými vodními aktivitami nebo šplouchacími podložkami.

Bazénky

Herní prvky na dětskou hristi

Jaké příslušenství zvolit pro domácí hřiště?

Při výběru prvků pro dětské hřiště myslete na každého malého člena rodiny.

Menší děti zabaví pískoviště s hračkami na písek, pružinové houpačky, zahradní domek nebo menší skluzavka. Nezapomeňte na kvalitní koloběžku nebo tříkolku. Kolem těchto hraček oceníte gumové podložky na hřiště, které zabrání zranění při pádu dítěte.

Dětská vozítka

Domečky a stany na zahradu

Starší děti postupně ocení různé prolézačky, závěsné houpačky nebo tabuli na kreslení. Vhodné je také vsadit na různé venkovní hry, jako jsou kuželky, kuličky, míčky nebo házení na cíl.

Zapomínat by se nemělo ani na teenagery. Prolézačky je sice nezaujmou, ale jistě ocení basketbalový koš, pingpongový stůl, fotbalovou branku nebo šipky. Pokud máte v blízkosti sousedy, pořiďte jim také sítě na hřiště.

Jak postupovat při budování dětského hřiště na zahradě?

Při stavbě domácího hřiště je nejdůležitější vybrat vhodné místo. Potřebujete bezpečné místo, na které je dobře vidět z vašeho domu nebo terasy. Koneckonců časem malé děti vyrostou a bude možné je na hřišti nechat chvíli samotné.

Myslete také na to, že děti rychle rostou a vy budete muset herní prvky časem upravit. Jejich zájmy se budou měnit a budou potřebovat stále více výzev. Proto vybírejte herní prvky tak, aby je bylo možné na daném místě časem vyměnit.

Detske hriste svepomocne

Jak zajistit bezpečnost dětského hřiště na zahradě?

Pokud jde o bezpečnost vašeho dítěte na dětském hřišti, na herních prvcích byste opravdu neměli šetřit. Bezpečnost je prvořadá a u levných hraček je to někdy sporné. Při výběru vybavení dětského hřiště se proto ujistěte, že bylo testováno podle platných evropských norem (STN EN 1176 a STN EN 1177).

Pokud potřebujete při vytváření dětského zahradního hřiště ušetřit, zkuste si některé prvky hřiště vyrobit sami. Výroba vlastního hřiště vyžaduje zručnost, ale mnoho tatínků nebo dědečků dokáže vytvořit nádherné dřevěné hřiště pro děti nebo hřiště z pneumatik.